Oznake

2/18/2011

Malj - Aleksandar Ilić


Aleksandar Ilić za svoje je filmove u zemlji i inostranstvu dobio čak sedamdeset i dve nagrade. Film "Malj", kao nezaobilazno autorovo ostvarenje, smatra se jednim od vrhova "beogradske dokumentarne škole".


Ovaj film (video), alegorija onemogućavanja svih onih koji su drugačiji u svetu ljudi, odneo je prve nagrade na najznačajnijim festivalima. Crno pile iz pomenutog filma postalo je toliko popularno da je javnost bila zainteresovana za njegovu sudbinu. Novinari ga, naravno, pronalaze u jednom domaćinstvu u Inđiji. I tako je i u životu, kao na filmu, ova priča dobila svoj srećan kraj.

"Malj" (1977) je slučajno snimljen. U to vreme sam za "Jugoslavija publik" radio film o poljoprivredi u Jugoslaviji. U "Koki" Varaždin video sam traku na kojoj se vršila selekcija pilića. Crni pilići su slabije napredovali u procesu tova. Genetska služba fabrike ih je eliminisala, a ako bi neko i stiglo na pokretnu traku za odabir, završavalo bi u kontejneru - ispod malja. Forsirani su "beli". Sam čin bio je užasan. Podsetio me je na Hitlerovo vreme, na logor. Uostalom, svako bi imao svoje tumačenje, metaforu...


Da li bi se jedna od filmskih metafora Ace Ilića mogla dotaći položaja i značaja dokumentarnog filma kod nas? Verovatno. Pripadala bi, svakako nekom od Ilićevih ostvarenja koja nemaju ružičasti kraj. Ma koliko nagrađivan, hvaljen i cenjen dokumentarni film bi blesnuo na martovskom Festivalu, zatim odlazio u depoe, a polako i iz sećanja. Toliko hvaljen u svetu - rekao je jedan ogorčeni reditelj - naš kratki film često govori u zapećku domaćih kulturnih zbivanja.

Beogradska škola (prilog za istoriju "Dunav filma")

Skaramuš:
Čaplinovski izgleda bijeg (odlazak) crnog pileta sa mjesta svog nesuđenog stratišta. Onako gegajući se, ostavljajući iza sebe tugu i satrapiju, bijedu svijeta - pilence postaje simbol svega što je ovom svijetu potrebno (a nikada ga nema):

LIBERTE! EGELITE! FRATERNITE!

Majstorski film. Metafora od prvog do zadnjeg kadra. Svako ko nije siguran šta je to autorski film, treba da pogleda "Malj" kao ogledni primjer.

Za EX FILMOFILE  Anamnesis / uz zahvalu Zevsu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.