Oznake

11/07/2011

Vrijeme žetve - Marina Razbežkina


"Vrijeme žetve" izvrstan je debitantski film Marine Razbežkine - redateljice s iskustvom u dokumentarcima, uz dojmljivu fotografiju Irine Uralskaje.

Radnja je smještena u čuvaško selo, na kolhoz poslije Drugog svjetskog rata - 1950. godina pokazat će se kao sudbonosna u životu obitelji Gusev: majke Antonine, oca Genadija, sinova Vanje (Ivana) i Kolje.

Kroz film nas vodi narator, mlađi sin, prisjećajući se djetinjstva...

Majka je u životu imala dva sna: povratak supruga i komad cic-a. Prva želja joj se ispunila - voljeni Genadij vratio se iz rata živ, bez obje noge. Obitelj se skrasila, postala bogatija za još jednog člana (narator) i živjela je sretno. Za apsolutnu sreću nedostajao je samo materijal cvjetnog uzorka.

Antonina je vrijedno radila, očekujući ga kao nagradu na socijalističkom natjecanju. Osvojila je prvo mjesto - jedina žena za kombajnom u okrugu, ponos zajednice. U njezinim rukama umjesto cic-a našla se prijelazna Crvena zastava, izazov za još veće zalaganje i uspjehe na poslu.

Pri povratku sa svečanosti sinovima se "ukazao" bijeli konj - loš znak, zla kob prema vjerovanjima starih. Crvena zastava od baršuna postala je predmet obožavanja kućnog miša i njegova stalna meta...


Nostalgičnog ugođaja, satiričan, sporog i poetičnog ritma, uz neprofesionalne glumce i glazbu Edvarda Griega (video), s malobrojnim dijalozima i vjerno oslikanim emocionalnim stanjima protagonista, na tragu Dovženka, Tarkovskog i Sokurova.

"Vrijeme žetve" mali je film koji puno daje: Marina Razbežkina ispisuje poeziju - kadrovima.

Za EX FILMOFILE  Anamnesis

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.