Oznake

3/29/2012

Disciplina kičme - drum & bass

KOJA O ALBUMU ŠARLA AKROBATE "BISTRIJI ILI TUPLJI ČOVEK BIVA KAD..." (1981):

Zbog "Ona se budi" i "Niko kao ja" s Paket aranžmana, svi su pomislili da će se nešto slično dešavati i na albumu Šarla Akrobate. Međutim, nije bilo baš tako. Među razočaranim su bili i ljudi iz PGP RTB-a, koji je trebao da objavi album, zbog čega smo i snimali u njihovom Studiju 5 u Beogradu. Međutim, nekako se desilo da njihova izvidnica u liku Aleksandra Pilipenka (inače današnjeg direktora PGP RTS-a) i Bojana Hreljca (basiste Korni grupe, koji je tada radio u PGP-u) poseti snimanje u najnezgodnijem trenutku za njih, tj. pri usnimavanju "Ljubavne priče", koja je na albumu jedina ostala u izvornom obliku, bez dodatnih nasnimavanja. Dok smo usnimavali pesmu, "pevali glasno" i ludovali po instrumentima, primetio sam kroz staklo između studijske i kontrolne sobe spomenutu dvojicu kako zabezeknuti stoje u kontrolnoj sobi, ne mrdajući. Posle smo se jedva pozdravili, otišli su uvređeni iz studija, uputivši nam par prekornih pogleda i sutra nam je saopšteno da se ugovor raskida te da PGP RTB neće objaviti album Šarla Akrobate. Pozvali smo Jugoton i hitrom akcijom Siniše Škarice, stvar je unekoliko bila spašena, no usled spomenutog ekscesa i još nekih stvari, sve je kasnilo i album je objavljen u leto, u vreme kad se albumi obično ne objavljuju, tako da nije bio medijski najbolje ispraćen. Ali, ni raspad grupe par meseci kasnije, po završetku jedne čudne turneje po Poljskoj, sigurno nije doprineo promociji albuma.

Album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." je definitivno ispunjenje svega onoga za šta sam se zalagao od samog početka svog, nazovimo to javnog delovanja, u šta ulazi pisanje članaka u Džuboksu (pod pseudonimom Novica Talasić), kao i vođenje new wave tribine u beogradskom SKC-u, 1980. (čije je postojanje i moj angažman omogućio Nebojša Pajkić). Muzičke i tekstualne promene, pogotovo u domaćem rokenrolu, bile su obavezne jer je ovde i dalje sve zvučalo kao neki Deep Purple, s bezvrednim tekstovima koji su besomučno rimovali fraze koje kao govore o ljubavi, preciznije muškom doživljaju svega toga, tako da sam posle izjave (u nekom Šarlovom novinskom intervjuu) da je jugoslovenski rokenrol pun seksualnih manijaka, došao u sukob s nekima koji su se osetili prozvanim.

Nije nas zadovoljavao ni taj početni jugo-punk, nalazili smo to nedovoljno radikalnim, nedovoljno autentičnim i lažnim. Zbir svih tih razmišljanja je rezultirao albumom, na kome je široka lepeza new wave uticaja, zvuka i stava. Potpuno sam zadovoljan i ponosan na Šarlov album, mislim da je energija na njemu prava, da inovativni studijski, tekstualni i svirački zahvati pljušte iz svake rilne vinila. Činjenica je da je sam bend bio u fazi odumiranja, to nam je svima bilo jasno, ali pobedila je ljubav prema novoj muzici koju smo napravili i koju smo morali(!) konačno i da usnimimo na pravi način, bez obzira na nesuglasice i razmimoilaženja koja smo imali.

1982.
1983.

KOJA O ALBUMU DISCIPLINE KIČME "NOVA IZNENAĐENJA ZA NOVA POKOLENJA" (1991):

Ovaj album smo snimali u Novom Sadu, kod Milana Ćirića u studiju Guru Sound, u vreme bildovanja predstojećeg ratnog rasula. Postava Discipline kičme sastavljena od dva člana iz Zagreba - saksofonista Jurij Novoselić Kuzma (ex-Film), bubnjar Srđan Gulić Gul (ex-Haustor) - i dva člana iz Beograda, trubača Zerkmana i mene, vrlo je uspešno funkcionisala već neko vreme i albumom "Nova iznenađenja za nova pokolenja" je krunisala svoje bitisanje.

Album je imao fantastičan odziv kod publike, koja je brzo naučila nove alternativne hitove. Imena koja smo sebi nadenuli na ovom albumu su s razlogom: Gul Tantor je upravo opis Gulićeva bubnjanja, tutnjave kakve se ne bi postideo ni Tarzanov slon Tantor; ime Žele Zerkman je nastalo od imena tada popularnog Soko Štark konditorskog proizvoda za decu "Žele zeka"; Jy Robokapov asocira na Kuzmino rusko poreklo uz posvetu Robocapu; Sai Baba je nešto što sam jednom čuo na našem koncertu u Zagrebu, kad me je neko iz publike tako oslovio.

Mislim da je album izdržao protok vremena i da je to i dalje vrlo dobra ploča, odličnog zvuka, za što je sigurno najviše zaslužan Mile Ćirić, koji je to sve usnimio majstorski. Semplovi / omaži koji su korišćeni na albumu su: Santana - "Oye Como Va", YU grupa - "Bio jednom jedan pas", Dah - "Noćna buka", Lyn Collins - "Rock Me Again & Again", The Temptations - "Friendship Train", Don Fardon - "Indian Reservation". Na albumu je i verzija pesme Pop mašine "Zemlja svetlosti" čime je nastavljena tradicija posveta domaćem rocku sedamdesetih - započeta obradom "Čudne šume" YU grupe na albumu "Svi za mnom!" (1986), Redbone "The Witch Queen of New Orleans", Fleetwood Mac "Oh Well", Hot Butter.

Neki od naslova ili delova pesama zaživeli su u narodu kao neobične doskočice ili izreke, što je čest slučaj kad je Disciplina kičme u pitanju, a naslov "Buka u modi" je postao moto demonstracija opozicije u Beogradu u zimu 1996/97. Spontana upotreba naziva ove pesme kao lajtmotiva višemesečnih protesta po ulicama Beograda, tj. buke kao glavnog oružja građanske neposlušnosti, zaista mi je imponovala. - Crni Zub

Bez rocka trajanja (2010)

Za EX FILMOFILE  Anamnesis

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.